Een klasproject

Stanlie is een klasproject dat de leerlingen aanzet om samen te onderzoeken en ontwerpen vanuit erfgoed(zorg). De leerlingen worden meegenomen in een samenhangend programma met een duidelijke opbouw: ze verkennen, verwerken, bezoeken, bedenken, presenteren …

Als leerkracht trek je gedurende enkele weken 3 à 4 lestijden per week uit voor het project. Uiteraard kun je hier flexibel mee omspringen: stukjes inkorten of verlengen, stappen compacter houden of net meer gespreid aanpakken … Jouw keuze!

Stapsgewijs via een verhaal

De leerlingen maken kennis met Stanlie, een 10-jarig meisje dat een ontdekking doet bij haar opa op zolder. Stanlie schakelt de leerlingen in om samen het mysterie te ontrafelen. Via videoboodschappen, chat- en voiceberichtjes en foto’s geeft ze informatie en opdrachten door aan de leerlingen.

De leerlingen komen zo steeds dichter bij de oplossing van het mysterie en leren al doende van alles over erfgoed. Het bezoek aan het erfgoeddepot heeft bovendien een spannende uitdaging in petto …

Bezoek aan erfgoeddepot

Het depotbezoek is de externe leeruitstap van het project. Kies het erfgoeddepot dat het dichtst bij de school ligt. Reserveer tijdig je bezoek, dan ontvang je per post een pakketje met een uniek voorwerp dat je nodig hebt voor de eerste stappen van het project.

In het erfgoeddepot maken de kinderen kennis met de knepen van het vak om erfgoed te bewaren. Ze krijgen er de kans om de spannende opdracht van Stanlie tot een goed einde te brengen. Ze ontdekken er ook veel antwoorden op vragen die tijdens het project al naar boven zijn gekomen …

De stappen in een schema

Onderstaand schema is een indicatieve voorstelling van hoe je het project kan indelen. Hiermee willen we houvast geven. Uiteraard ben je vrij om daarmee te ‘spelen’, bijvoorbeeld door stappen minder of meer intensief te maken.

Handleiding

Elke stap van het project begint met een mediabron die je in de klas afspeelt via deze website: een filmpje, audiofragment of fotoreeks. Deze mediabron dient als klassikale inleiding voor elke nieuwe fase in het verhaal.

Bij elk stap kun je onderaan de pagina ook de handleiding en de (af te drukken) bijlages voor de werkvormen downloaden. Of je download alles in één keer.